פסטיבל הסיגרים של ניקראגוָ'ה
Puro Sabor Festival 2016
מאת חיים מידן
פסטיבלי סיגרים בינלאומיים הפכו למנהג מענג בעבור אנשי הבראנז'ה וחובבי סיגרים מכל העולם. יש כיום פסטיבלי סיגרים בקובה, ברפובליקה הדומיניקנית, בסין וגם בארץ הסיגרים המובהקת ניקראגוָ'ה. הפסטיבל הניקראגוֶ'נטי נקרא 'פּוּרוֹ סָאבּוֹר' (Puro sabor), דהיינו טעמו של סיגר משובח. 'לשכת איגוד הטבק של ניקראגוָ'ה' ערכה השנה את פסטיבל 'פּוּרוֹ סָאבּוֹר' החמישי, של מה שהפך להיות מסורת מהנה מאוד. הפסטיבל נפתח בבירת ניקראגוָ'ה, מנגואה. "נציג ישראל" בפסטיבל היה צפניה ברזילי מ'לה קאזה דל סיגר', שהוא היבואן של מרבית הסיגרים המוזכרים כאן בכתבה.
הפסטיבל הינו חגיגה של תרבות תעשיית הסיגרים והטבק. היקף התעשיה גדל יפה בשנים האחרונות בניקראגוָ'ה. בפסטיבל השתתפו גם השנה חובבי סיגרים מכל העולם. מספר חברות הסיגרים המשתתפות גדל השנה ל-24 לעומת 16 בפסטיבל אשתקד. 480 חובבי סיגרים ואושיות סיגרים וטבק מהתעשיה בניקראגוָ'ה השתתפו בסעודת הגאלה החגיגית שחתמה את הפסטיבל.
תחושה מיוחדת של ביחד
נעדר מהפסטיבל השנה היצרן 'Tabacalera Perdomo' הנחשב למספר אחד במגלגלי הסיגרים בניקראגוָ'ה, ומעסיק בבית-החרושת באסטלי כ-5000 עובדים. ניק פרדומו (Nick Perdomo) נשיא Tabacalera Perdomo עשה השנה סיורים לחובבי הסיגרים במהלך כל חודש ינואר. הסיורים נערכו בחוות פרדומו, במפעל הסיגרים, במפעל עיבוד עלי הטבק, ובמפעל ייצור תיבות הסיגרים הנעשות כולן מעץ ארז ספרדי (Spanish ceder). הסיורים נערכו במקצועיות, והקיפו את תחומי הסיגרים למן הזרע ועד לגילגול הסיגר ואריזתו. המשתתפים סיירו ברחבי מפעל פרדומו, חוֹוִים ולומדים מקרוב את תעשיית הסיגרים.
קבלת האורחים וההרשמה התבצעו במלון 'קראון פלאזה', וכל אורח קיבל תרמיל נאה ממולא בדברים טובים ובמתנות ואיתו גם תיבת היומידור כתומה, גדושה ב-32 סיגרים מובחרים של המותגים המשתתפים בפסטיבל. התיבה והסיגרים יוצרו במיוחד לאירוע. החגיגה עצמה נפתחה בערב באגם מנאגוָ'ה, על סיפון ספינת המעבורת הרחבה 'Momotombito', במסיבה, כיבוד ובאר חופשי. בנוגע לסיגרים, היה פה חידוש: לכל המשתתפים ניתן סיגר זהה, והם התבקשו לעשן אותו בו-זמנית. מעבר לניחוח האחיד והייחודי שנישא באויר, העניקה החוויה הזאת גם תחושה מיוחדת של ביחד. כך עישנו כולם ונהנו יחדיו מכל הסיגרים של הערב, שלכל אחד ואחד מהם קדם הסבר ותיאור מפורט שלו.
למחרת התייצבו כולם לעבודה, סיור בבית-החרושת לרוּם 'פלור דה קניה' (Flor de Caña – פרח קנה-הסוכר) שבצ'יצ'יגאלפה (Chichigalpa), ולאחריו סדנת "זיווג" בין סיגרים לרום בן 18 שנה, בו נבחר הרום עם סיגר 'אוליבה' (Oliva) לזוג המצטיין. זה נמשך בהצגה מרהיבה של סוסי הטיפוח מחוות 'אל רוסאריו' (El Rosario). החגיגה נמשכה בערב נהדר במרכז הכנסים של המלון – ארוחת ערב, באר חופשי, תזמורת חיה, ושפע גדול של סיגרים מכל היצרנים המאוגדים ב'איגוד יצרני הטבק של ניקראגו'ה'.
נוסעים לאסטלי
היום השלישי הוקדש לאסטלי (Esteli), הבירה האמיתית של תעשיית הסיגרים הניקראגוֶ'נטית. נסיעה ארוכה לצפון המדינה. ארוחת הצהריים הוגשה בחוות הסיגרים של 'רוקי פאטל' (Rocky Patel) אחד מטובי יצרני הסיגרים. שעות אחר הצהריים הוקדשו לסיורים בבתי חרושת, אסמי ייבוש עלי טבק, אסמי התססת עלי הטבק, וגאלרות – היכן שמגלגלים את הסיגרים. בערב, נשף לבן, בו כולם לובשים לבן ונהנים ממוזיקה, באר משקאות פרימיום וכל הסיגרים ששואפים להם.
היום הרביעי נפתח בפירמה 'פלאסנסיה' (Plasencia), משפחת פלאסנסיה, נסטור האב והבן והאחים פלאסנסיה אירחו את המשתתפים. איש לא נותר אדיש במטע הטבק לנוכח העלים הנהדרים בצבע ברקת בריא, על שיחי טבק בגובה קומת אדם, מוכנים לקציר, ולצאת לדרך הארוכה להפוך לסיגרים משובחים. אחרי אירוח בביתו הפרטי של נסטור פלאסנסיה האב לכיבוד משביע, הגענו ל'חוֹיָה דה ניקארגוָ'ה' (Joya de Nicaragua) – בית-החרושת הוותיק ביותר באסטלי. חואן מארטינז (Juan Martinez), הבעלים, קיבל את פני אורחיו בלחיצת יד אישית, וליווה אותם בסיור מקיף בבית החרושת.
פאנל המומחים
אחד משיאי הפסטיבל היה פאנל שאלות ותשובות ושיחת ידענים עם אחדים מגדולי המומחים בעולם בתחום סיגרי הפרימיום. מאוד מענג היה להאזין לשיח האינטליגנטי בין המקצוענים למשתתפי הפסטיבל, שגם הם אינם קוטלי-קנים מבחינת הידע שלהם. כולם השכילו מכולם. היתה הסכמה כללית באשר להיותה של נקראגוָ'ה מקום מצויין לגידול טבק לסיגרים. מי ששאל על כך, נענה כי סיגרים קובאניים אינם מהווים תחרות מסוכנת למי שאינו מנסה לייצר סיגרים "כמו קובאניים". נתונים שסופקו מורים כי: באסטלי יש 51 יצרני סיגרים והיא העיר עם אחוז התעסוקה הגבוה בניקראגו'ה אחרי מנאגוָ'ה. ענף הסיגרים מספק כ-33,000 משרות. ענף ייצור הסיגרים גדל במדינה בהתמדה. 80% מן הסיגרים מיוצאים לארה"ב. סיגרים וטבק נמנים עם 5 מוצרי היצוא המובילים של ניקראגוָ'ה – בקר, זהב, קפה, סוכר, סיגרים.
נשף הסיום היה אקורד סיום מתאים לפסטיבל 'פורו סאבור' המאוד מוצלח הזה. הוא נערך על ידי הצוות של בית-החרושת 'דרוּ אסטייט' (Drew Estate) ושיקף נאמנה את הנאת המשתתפים מן הפסטיבל המהנה והמעניין. במסגרת הנשף נמכר במכירה פומבית היומידור מצוייר ידנית על ידי צייר מקומי, ב-6,600 דולר, כולם תרומה לקידום תוכניות הלימודים בבתי-הספר המקומיים של אסטלי.