'המערה 2011' – יין אייקוני
מאת חיים מידן
אני מביא בפניכם את יין 'המערה 2011' המשובח.
יין 'המערה', לבציריו השונים, הוא יין אייקוני. אחד מקבוצה מצומצמת ונבחרת של יינות ישראליים. יש לו קהל חסידים נאמן, הממתין מדי שנה, בצמא, לשחרור "הבציר-התורן" למכירה. יין המערה גם נמנה – משנתו הראשונה ב-2000 – עם היינות הישראליים המצליחים יפה אף בחו"ל.
הוא קרוי, כמובן, על שם המערה המשמשת כמרתף החביות שלו.
'המערה' הוא יקב הבוטיק של 'יקבי בנימינה' והוא מייצר שני יינות בלבד: 'המערה' ו'המערה גפנים בוגרות'. בעיקר את 'המערה'.
היינות שמהם נרקח ה-2011 הזה הם פרי עבודת צוות הייננים הקודם של היקב, בראשות ששון בן-אהרן. השלמת היין – יצירת הרֶקָח הסופי – נעשתה על ידי הייננים החדשים יפתח פרץ ויעל סנדלר. כרמי 'המערה' הם ברובם מתת-פלך היין בן-זימרה, וה-2011 עשוי מיֵינָבֵי* חֶלקה לא גדולה, של כ-10 דונם. את היין הציג ברהיטות וניהל את הטעימה יפתח פרץ, היינן הראשי, הכבר לא כל כך חדש, של יקבי בנימינה.
המערה 2011 הוא יין רֶקָח (blend) בסגנון בּוֹרדֶלֶזִי של קברנה סוביניון – 70%, מרלו – 26%, שמקורם בכרמים בוגרים בגליל העליון, ופטי ורדו 4% מכרם בשפלת יהודה. הפטי-וורדו (Petit Vertot) הוּסף לרֶקָח בכדי לתווך בין שני הענקים, הקברנה והמרלו, ולהעניק בכך ליין משנה איזון ועומק, ובתוך כך גם להדגיש את הצבע ועוד קצת את החומציות במקומות הנכונים. יינַּב זה ממלא אותו תפקיד עצמו גם ברבים מיינות בורדו הקלאסיים.
הכרמים בגליל נטועים על קרקע בזלתית מאוּוְררת. בזכות גילם הם מניבים באופן טבעי יבולים נמוכים ברמה של 700 ק”ג לדונם, אשר ביֵינביהם ריכוז טעמים גבוה. נתונים אלה: גיל הגפנים, פֶּלֶך היין, ורמת היבול, הם מתכון משובח לפרי מרוכז עם בשלות פֶנוֹלִית גבוהה.
דברי היקב: היֵינָבִים נבצרו בשלהי קיץ 2011. יֵינבי כל זן עברו השרייה קרה במשך 3 ימים למיצוי צבע, ארומות פרי ומרב הטעמים. התסיסה האלכוהולית שנמשכה שבועיים, והיין הותר על הזגים שבוע נוסף לשלמת מיצוי הטעמים והתרכובות הפנוליות הנחוצות להתיישנות איכותית וארוכה. הקברנה סוביניון, המרלו והפטי ורדו התיישנו, כל זן בנפרד, במשך 24 וחדשים בחביות עץ אלון צרפתי. בסיום ההתיישנות נבחנו היחסים בין הזנים ליצירת הרֶקָח הסופי בסגנון בורדו – עשיר, מורכב ובעל יכולת התבגרות טובה גם בבקבוק. היין בוקבק ביולי 2014 ועבר תקופת התבגרות נוספת בבקבוק בת תשעה חודשים לפני צאתו לשוק.
'המערה 2011' הוא יין משובח. אפשר לשתות כבר כעת, אבל עדיף ליישן אותו 3-4 שנים. באף, שליטה של דובדבנים ותָו לא צפוי של מנטה. היין מאוזן היטב, חרף נטיה קלה לחמצוציות. אך זאת מעניקה רעננות ושמץ קלילות לגוף, שבלעדיהן היה הרבה יותר כבד. באף מגיע קודם כל ניחוח הדומדמנית, מלוּוֶה בעץ חבית ושבבי עיפרון מחודד, ובתַו מפתיע של מנטה. בחך היין אלגנטי ומאוזן, כאמור עם נטיה לחמצוציות. החמצוציות תעבור לו – חבל – ובעוד כשלוש שנים יהיה 'המערה 2011' יין בשל, שקול, מאוזן, וככל הנראה משובח מאוד.
היקב מנבא לו פוטנציאל יישון ארוך טווח. אני אישית, ביין עם משא כבד של 14% אלכוהול, לא הייתי מהמר מעבר ל-5 שנים. 14% אלכוהול. 230 שקל.
* יֵינָב – השם החדש של עֵנָב יין, להבדיל מענב שאינו מתאים לעשיית יין. ענבי-יין: יֵינָבִים.