זמן איכות
תערוכת השעונים SIHH בז'נבה
Salon International de la Haute Horlogerie 2015
מאת עמי שנקר / שליחנו ל-SIHH ז'נבה
המטוס החל להנמיך לקראת נחיתה. מבעד לחלון נראו ההרים המושלגים, כמעט לגעת בם. 'הטיסה הזאת לא היתה אפשרית ללא שעון המודד ומציין את הזמן,' עבר בראשי הרהור. זמן, אמרתי? חבל על הזמן.
שעון, ההמצאה הגאונית שעושה בעולמנו סדר בבלאגן. בלעדי השעון דברים רבים כל כך היו משתבשים. דברים רבים כל כך לא היו אפשריים כלל. האדם הרגיל ברחוב מתייחס אל השעון כאל דבר מובן מאליו, ולא זורק לו מבט שני. אבל בעבור מי שאינו האדם הרגיל ברחוב, שעון הוא עולם ומלואו. אין בעולמנו עוד מוצר כזה. הראה לי עוד מוצר קטן שעבר כל כך הרבה גלגולים, זכה לכל כך הרבה עיצובים, מיוצר על ידי טובי האוּמנים, מושקע כל כך טכנולוגית, נהנה מכל כך הרבה יוקרה, ונמצא בשימושו של כל אדם עלי אדמות – ואראה לך… עוד שעון.
אני כותב שורות אלו בדרכי ל-SIHH התערוכה הבינלאומית לשענות עילית. זוהי תערוכת השעונים האקסקלוסיבית ביותר בעולם. ברור לפיכך, שהיא סגורה לקהל הרחב, והכניסה בהזמנה בלבד. השניה חוגגים את יובל ה-25 לאירוע היוקרתי הזה. רבע מאה. טיק-טק. טיק-טק. 788,4 מיליון שניות. דרך ארוכה עשתה התערוכה מן ההתחלה בשנת 1991.
פאביין לופו (Fabienne Lupo), יו"ר ומנכ"לית 'Fondation de la Haute Horlogerie' הגוף שאירגן את התערוכה.
אז התאגדו חמש חברות – Baume & Mercier, Cartier, Piaget, Gérald Genta, Daniel Roth – פרשו מתערוכת השעונים בבאזל, וייסדו את ה-SIHH בז'נבה. ז'נבה היא בירת השענות העולמית. ערש השענות בכלל, והשענות העילית בפרט. היה זה אך טבעי לבחור בה. ה-SIHH נערכת ב'פאלקספו' – היכל התערוכות של ז'נבה. הוא שוכן בקרבת נמל התעופה הבינלאומי, ועשר דקות ממרכז העיר. תערוכת השעונים של באזל היא אמנם הגדולה מכולן, אבל הגודל הוא גם לרועץ. נמאסה עליהם ההמוניות, והם חשקו באירוע אקסקלוסיבי ויעיל, שבו יהיו רק אלה שהם באמת רוצים לפגוש. וזה מה שהיה אכן: התכנסות אקסקלוסיבית פרטית של ענף השענות העילית, על שטח של 4,500 מ"ר. התערוכה הזאת קנתה לה אחיזה איתנה בתחום. חמש שנים לאחר מכן, ב-1955, היה שטחה 11,000 מ"ר. ב-2005 אירח ה-SIHH 10,000 מבקרים על שטח של 24,000 מ"ר. ב-2010, כשהענף התחיל להתאושש ממשבר הסאבפריים הכלכלי שפקד את העולם, התפרשה התערוכה על פני 30,000 מ"ר והיצוא המריא ב-22%. השנה, בינואר 2015 חגגו 14,500 מבקרים 25 שנה על פני שטח גדול פי עשרה מזה שב-1991, ואני – חובב שעונים מושבע ומסור – השתתפתי בשמחה.
שעתם היפה של שעוני העילית
עוד השתתפה צמרת תעשיית שעוני העילית, המסחר בהם, והכותבים עליהם. התערוכה הזאת חשובה עד מאוד, הן הודות למותגים המוצגים בה, והן מפני שמוצגים בה בתחילת השנה הדגמים והחידושים שישלטו במהלך השנה. שנה אחר שנה אני מגיע לתערוכה הזאת, ועדיין ההתרגשות רבה. כאן עורכים היצרנים את הצגת הבכורה של יצירותיהם העדכניות ביותר. כאן הם משיקים את השעונים שיפקחו בשנים הקרובות על מהלך זמנם של החזקים שבבני האדם. נציגי המדיה העולמיים נהנו ממועדון העיתונות (Press Club) האקסקלוסיבי במקום. הוא כלל – בצד כל האינפורמציה הדרושה ועזרי הקידמה הטכנולוגית – טרקלין פרטי שאפשר לכתוב בו בנוחות ולערוך ראיונות, ומסעדה שבה אפשר לקנח את הראיון בסעודה משובחת.
המוטיב המרכזי של התערוכה, היה שונה השנה מזה של קודמיו. בעוד בעבר הוביל מוטיב של היסטוריית התעשיה ונושאיה, הנה השנה נכנסו לנבכי השעונים גופא. נערכו סדנאות בן ניתנה למבקרים האפשרות לפרק מנגנוני שעונים ולהרכיבם, ולהתרשם כך מיד ראשונה עד כמה מורכב, מעודן, סבוך ומדוייק המכלול שתוצאתו שעון משובח.
'רישמון', אימפריה של זמן
השחקן הראשי בסלון SIHH הוא חברת 'רישמון' (Richemont). מתוך שישה-עשר המציגים, שניים-עשר נמנים עם הקבוצה שלה. 'רישמון' נוסדה ב-1988, מתוך קבוצת הענק הדרום-אפריקנית 'רמבראנדט' (Rembrandt Group). 'רמבראנדט' נוסדה ב-1940 על ידי ד"ר אנטון רופרט, ובבעלותה היו נתחים נכבדים בעסקי טבק, שירותים פיננסיים, יין ואלכוהול, כריית זהב ויהלומים, ומוצרי יוקרה ומותרות נוספים. כבר עם ייסודה של 'רישמון' נמנתה שענות עילית עם עסקיה – בבעלות חלקית על חברת 'קרטייה' ועל חברת 'אלפרד דאנהיל', שדרכה היה לה חלק גם ב'מונטבלאן'. במהלך השנים צירפה 'רישמון' לפורטפוליו העיסקי שלה עוד ועוד מותגי שעוני עילית. ב-1996 את 'ואשרון קונסטאנטן'; ב-1997 את 'אופיצ'ינה פנראיי'; ב-1999 את 'ואן קליף אנד ארפל'; ב-2000 את 'א לאנגה אונד זוהנה', 'IWC', ו'ז'זר לה קולט'; ב-2007 את 'ראלף לורן'; וב-2008 את 'רוז'ה דוּבּוִ'י'. עוד נמנים עם נכסי הקונגלומראט הזה המותגים 'בום א מרסייה' ו'פיאז'ה'.
התערוכה מזמנת הזדמנות ייחודית לראות את השעונים החדישים ביותר של 16 ממותגי השעונים המובילים והיוקרתיים בעולם. תערוכה ממוקדת ביזנס, בה מפגינים המציגים את זהותם המקצוענית והעיסקית. וכמובן מגשימים את מטרת העל – עשיית עסקים. עיני לא שבעו מלראות את המבחר המרהיב של מכשירי מדידת-זמן הקטנים, המגלמים אוּמנות ואָמנות, מסורת וחידושים, שמרנות ותעוזה, מקצוענות וקידמה טכנולוגית.
המותגים שהשתתפו ב-SIHH 2015
א. לאנגה אוּנד זוהנה – A.Lange & Söhne
אוֹדמאר פיגֶה Audemars Piguet
אופיצ'ינה פאנראי – Officine Panerai
איי. דאבליו. סי. שאפהאוזן – IWC
בּוֹם אֶ מרסייה – Baume & Mercier
גרובְּל פוֹרסִי – Greubel Forsey
ואן קליף אנד ארפל – Van Cleef & Arpels
ואשרון קונסטאנטן – Vacheron Constantin
זֶ'זֶ'ר לה קוּלט (בצרפתית), יֶגֶר לֶה קוּלטרְ (בגרמנית) – Jaeger LeCoultre
מונבלאן – Montblanc
פארמיג'אני פלֶרייה – Parmigiani Fleurier
פיאזֶ'ה – Piaget
קרטייה – Cartier
ראלף לורן – Ralph Lauren
רוז'ה די'בּוִ'י – Roger Dubuis
רישאר מילה – Richard Mille
בלטו לי בתערוכה
קארטייה Cartier
הוא שם שכל אחד מכיר ונמנה עם החמישיה הפותחת בעולם העיצוב בתכשיטים והשעונים. הספציאליטה שלהם הוא שילוב של תכשיטנות עילית עם שענות עילית, ובקיצור – יופי של זמן. הם הציגו חידוש יפהפה: שעון שפניו מכוסים ביהלומים – שזה אינו חידוש – אבל היהלומים האלה…. רוטטים עם כל תנועה. הם משובצים בשיטה חדשה הקרויה 'סטרי ויבראנט' (Setri vibrant), המחזיקה כל יהלום במקומו, אך גם מאפשרת לו לרטוט. התוצאה, במציאות, היא מיוחדת במינה ויחידה במינה.
קארטייה רוטונד מפלטינה עם טורביון כפול ומצב הכוכבים בשמי הלילה Rotonde de Cartier / Mysterious Double Tourbillon and astrorégulateur .
רוז'ה די'בּוִ'י Roger Dubuis
המומחיות הייחודית של 'רוז'ה די'בּוִ'י' הינה שעוני שלד. שעונים ש"רואים להם את העצמות". מבחינתם, 2015 תהיה שנת ה"שלד" הבין-כוכבי (Year of the Astral Skeleton). שעונים כאלה הינם יוצאים דופן בנוף השעונים, מושכים תשומת לב מיוחדת ומהווים נושא לשיחה. ב'Roger Dubuis' הביאו אמנות זאת לכלל שלמות, מה שמספק מיצג היפנוטי למתבונן. מעבר לתצוגה הייחודית, השעונים האלה – בהם משולב גם מכניזם 'דאבל טורביון' נדיר ומתקדם – נמנים עם השורה הראשונה של האיכות, והם כמעט בלתי הריסים חרף מראם השקוף.
אודמאר פיגה Audemars Piguet
ה'רויאל אוֹו'ק' של 'אודמאר פיגה' הוא דוגמה מפליאה ליופיה של הקשיחות. וב-'רויאל אוֹו'ק קונספט RD מספר 1' (Royal Oak Concep RD#1) אפשר גם לשמוע את הזמן. זהו שעון עם מנגנון מעורר – Minute repeater – כה משובח, עד כי צריך היה אולי לקרוא לו "קונצרט RD" ולא 'קונספט RD'. השעון המתומן מוכר לכל אדם בעל טעם משובח המתייחס אל השעון כאל יותר מאשר מד זמן. זהו אחד מדגמי השעונים הנחשקים והיוקרתיים שיש.
'IWC' – המוכר גם כ'שַפהָאוּזן'
התרשמתי מן התחכום והמסבוֹך האצורים בתוך המבנה הקלאסי האלגנטי. זהו ה'פורטוגיזר' – שעון אייקוני החוגג השנה 75 שנים. רק הדגמים הטובים והמבוקשים שבשעוני האיכות בעולם שומרים על מעמדם במשך שנים כה רבות. השעון שבתמונה הוא ה-Portugieser Annual Calendar עם לוח שנתי, מד מאגר הכוח, ועמידות בצלילה על 30 מטר. המחיר בארץ, החל ב-178,000 שקל.
ולסיכום
באנו לתערוכת SIHH, כמוני כמבקרים האחרים, לראות, להתרשם, להיות הראשונים להתעדכן בחידושים, וכמובן לכתוב עליהם ב'בוס2'. היא ענתה על כל הציפיות. ביומה האחרון של התערוכה נערך אירוע אח"מ למוזמנים מז'נבה, שמנא וסלתא של העיר המארחת. טבחי-על מגישים מעדנים והשמפניה נשפכה כמים. אני כבר מתרגש לשנה הבאה.
לייף איז שורט.