בכורה לשני יינות 'רזרב' משני יֵינָבִים חדשים ביקבי 'בנימינה' –
'סמיון רזרב 2014' ו'מרסלן רזרב 2013'
מאת יעקב שקד
יקבי בנימינה ערכו בכורה לשני יינות חדשים בסדרת ה'רזרב' הגבוהה שלהם. שני היינות נאים וטובים כל אחד לסוגו ולזנו.
בנימינה רזרב סמיון 2014
יֵינָבֵי 'סמיון' (Semillon) נמנים עם אצולת היֵינָבִים הלבנים. טוב יהיה אם ייקלטו יותר בישראל ויגוונו את פורטפוליו היֵינָבִים המקומי.
היין "שוֹבֶה אף" על משקל שובה לב, עם ניחוחות תפוח ירוק, פסיפלורה, קרמבולה ושמץ של דבש אקזוטי. בחך הוא לא לגמרי יבש כי אם יבש סִיפִּי (off dry), וגם תוסס קלות מאוד ומעקצץ בלשון. הוא עשבוני מה ותבליני מה, עם מעט לימון וקליפתו, ועם קצוות מטאליים ומינרליים. היין רענן, גָרִיס (crispy) טעים, נעים וקיצי. השיהוי (finish) קצר למדי בן כחמישה קודאלי עם תת-גוון מריר ונקי בחך. להגיש ממש צונן, בטמפרטורה של 8-10 מעלות.
הייננים התייחסו בדבריהם לפוטנציאל ההתיישנות של היין, והזכירו כי יינות סמיון מהאנטר ואלי (Hunter Valley) באוסטרליה – היכן שהיינב הזה ידוע כ'האנטר ריסלינג' – מתיישנים להפליא גם עשרים ושלושים שנה. הבה לא ניסחף, ואני ממליץ לשתות את היין כעת ובשנה-שנתיים הקרובות. אבל, אם מישהו רוצה להניח כמה בקבוקים כאלה בתנאי התישנות טובים ולבדוק אותם בעוד עשר שנים, למה לא? ההפסד לא יכול להיות גדול, בעוד שהפתעה טובה תהיה נעימה מאוד.
הבקבוק סגור בפקקסב ולא בשעם, ומחירו 60 שקל.
למיטיבי לֶגֶם
הרֶקָח: 90% סמיון מרמת סירין שבגליל התחתון, ו-10% סוביניון בלאן מן הגלבוע. זהו רקח מקובל, והסוביניון בלאן נלווה בדרך כלל לסמיון. 12.5% אלכוהול.
תנאי הגידול והאקלים:
רמה בזלתית עם קרקע חרסיתית אך מנוקזת היטב, התורמת לאיזון טבעי של צימוח ולהבשלות מוקדמות ואחידות. משטר הרוחות בכרם והלחות היחסית הנמוכה תורמים לאיזון החום בגפן, מונעים התבססות של מזיקים ופטריות, ומסייעים להבשלות מהירות ואיכותיות. הכרם מטופל על ידי חקלאי קיבוץ דגניה א' – גיל אילן ואבנר עבדי.
תהליך ייצור היין:
יֵינָבֵי הסמיון נבצרו בכרמי היקב אשר ברמת סירין בסוף חודש יולי 2014 עם נתוני הבשלה מרשימים ביחס לאקלים הישראלי החם – עלייה ברמת הסוכר והתפתחות הטעמים ביֵינָב ומנגד שמירה על רמת חמיצות גבוהה. היינבים נבצרו בבציר לילי והועברו ישירות ליקב לסחיטה, תהליך צילול טבעי ותסיסה במכל נירוסטה בטמפרטורה קרה. הייננים עקבו מקרוב אחרי תהליך התסיסה והתפתחות היין, שהמשיך להפתיע ולהרשים מיום ליום – בעיקר במאפייני הפרי הטרי והגָרִיס (crispy) שלו וברמת חמצוציות יוצאת דופן. בסיום התסיסה עבר היין שפיה, והונח לו להתיישן במשך 6 חודשים בנחת על שמריו, כמתואר בספר ירמיהו: "וְשֹׁקֵט הוּא אֶל שְׁמָרָיו וְלֹא הוּרַק מִכְּלִי אֶל כֶּלִי" (ירמיהו מח, יא), מה שתרם עוד למרקם היין ולמורכבותו.
במהלך ההתיישנות ניסו הייננים רְקָחִים שונים ושילובים עם זנים אחרים, והחליטו על תוספת של 10% סוביניון בלאן אשר תרמה לעושר הארומטי של היין ולמבנהו. בסיום תקופת ההתיישנות עבר היין תהליכי ייצוב, צילוּל וסינון. היין בוקבק בחודש אפריל 2015.
בנימינה רזרב מַרסֶלָן 2013
זן היינבים הזה נמנה עם הפחותים שבאדומים. המרסלאן (Marselan) הוא אמנם צאצא מכלוא של קברנה סוביניון וגרנאש, אבל הזיווג הזה לא הניב גאון גדול. כזה הוא גם היין שלו מ'בנימינה', קטן, לא מעורר ציפיות גדולות ולא מספק הפתעות של איכות. יין פשוט, חביב לשתיה, קצת מוזר.
ליין צבע אדום כהה כדם השור, כמעט אטום. האף קלוש למדי אך מצליח להיות גם גס. בחך היין פירותי, עם דובדבנים אדומים חמצמצים, שזיפים בשלים וטאנינים נוכחים אך עדינים להפתיע. לשתות צונן מן הרגיל ליין אדום – 15-17 מעלות. המחיר, 60 שקל.
למיטיבי לֶגֶם
הרקח: 90% מרסלן מן הגלבוע ו-10% פטיט-סירה. 14.5% אלכוהול.
תנאי גידול ואקלים:
האקלים בגלבוע הוא ממוזג ויבש עם לילות קרים. הקרקע אינה עמוקה וכושר קיבול המים בה בינוני. התוצאה המתקבלת היא כרם בעל צימוח מרוסן ואיזון נכון בין עלווה לפרי. גורמים אלה, ביחד עם טיפול מסור מצד כורמי היקב תורמים כולם לאיכות היין המתקבל.
תהליך ייצור היין:
ענבי המרסלן נבצרו לקראת סוף חודש אוגוסט 2013 בכרם מירב אשר על רכס הרי הגלבוע בבציר לילי. עם הגיעם ליקב, הועברו הענבים דרך מפריד-ממחיץ ומשם למכל נירוסטה להשרייה בטמפרטורה קרה טרום תסיסה על מנת למצות יותר חומרי צבע, טעם וניחוח. כעבור מספר ימים התחילה התסיסה האלכוהולית, במהלכה עבר היין שפייה והחזרה למכל על מנת לעזור בקיבוע הצבע ובריכוך הטאנינים. בסיום התסיסה האלכוהולית, עבר היין תסיסה שניה- תסיסה מלולאקטית, ומיד לאחריה הועבר לתקופת התבגרות בחביות עץ אלון צרפתי ואמריקני למשך 14 חודשים. בסיום תקופת ההתבגרות נבנה הרֶקָח (בלנד) הסופי – חביות מרסלן נבחרות ותוספת של 10% פטיט סירה מכרם מירב.