מאת איאן האליסטר, קוִ'יבק, קנדה
איזו כותרת מפתה, נכון? התעמלות ותרגול כושר גופני הם עניין מייגע תרתי-משמע. קודם כל יש לפנות את הזמן הנדרש ולהתאים את מצב הרוח כנדרש. יש להחליף לביגוד המתאים, לבצע את הדברים המפרכים והמעייפים האלה, להתקלח, להחליף בגדים. ואז כמובן רעבים.
מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת 'מקמאסטר' (McMaster), אונטריו, מציע אלטרנטיבה מפתה למדי. אימוני כושר בני דקה אחת בלבד. כולנו עסוקים, הם גורסים, אבל כל אחד יכול למצוא לו דקה פנויה אחת במשך היום. וכל אחד יכול לבצע אימון בן דקה אחת בעצימות גבוהה. זה נשמע טוב, עד שמתברר כי הכותרת מטעה למדי, וכי מדובר בפועל באימון אינטנסיבי הנמשך עשר דקות, ומחייב גם הוא את כל מה שמניתי לעיל, לרבות המקלחת, מה שאומר בסיכום כללי כחצי שעה, וזאת אם לא צריך גם לנסוע לג'ים ולשוב ממנו.
המחקר ארך שישה שבועות, ובוצע על 14 נשים וגברים בעלי משקל יתר, שעבודתם אינה כרוכה בתנועה. רמות הסיבולת, הסוכר ולחץ הדם שלהם נמדדו בתחילת המחקר ובסיומו. התוצאות, לדברי החוקרים, הראו כי אימון חפוז כזה יכול אכן "לעשות את העבודה".
מה שצריך זה אופני כושר, ואימון בן עשר דקות, שלוש פעמים בשבוע. החוקרים העניקו לשיטת האימון שלהם את הכינוי 'היט' (HIIT – High-Intensity Interval Training). תחילה עורכים חימום בן שתי דקות על אופני כושר. אז ממבצעים שלוש סדרות של דיווש במלוא הכוח במשך 20 שניות ושתי דקות של דיווש איטי. כך שלושה יעפים עם הפסקה קלה בין יעף ליעף. זה מסתיים בשלוש דקות של הירגעות, ובסך הכל 10 דקות. כך שלוש פעמים בשבוע. כעבור שישה שבועות נבדקו המשתתפים שוב. נמצא כי הסיבולת שלהם השתפרה ב-12%, כן השתפרו לחץ הדם שלהם ופעילות השרירים. אצל הגברים בקבוצת הניסוי נמצא גם שיפור ברמות הסוכר בדם.
זה אינו המחקר הראשון הגורס שפרצי פעילות גופנית נמרצת מעת לעת, מניבים תוצאות טובות יותר מאשר אימוני כושר ממושכים. ראש החוג לקינֶזיולוגיה (kinesiology) – חקר השרירים וביצועיהם – הקדיש לעניין זה שנות מחקר, והוא נחרץ בדעתו שפרצים כאלה עדיפים על פני תרגול ממושך. חוקרים נוספים בתחום זה שותפים לדעתו. הדבר מקובל כיום על לא מעט אנשים השומרים על כושר גופני על ידי אימונים המבוססים על סדרות של פרצי פעילות נמרצים.
כמובן שיש גם מתנגדים לגישה זאת. בראשם חסידי "אימון הכושר הרציף בן 7 הדקות". אלה גורסים שאימון נמרץ מאוד של 7 דקות בכל יום, עושה אותה עבודה כמו שעה של אימוני כושר רגילים. הם טוענים שפרצי אימון נמרצים ואינטנסיביים מאוד בני דקה עלולים להיות קשים מדי, ואף מסוכנים, לאנשים מבוגרים ולשמנים – שהם הזקוקים ביותר לאימוני כושר. כמובן שגם ל"7 דקות" מתנגדים רבים, הטוענים שאדם רגיל אינו מסוגל ל-7 דקות של אימון נמרץ ומפרך. המחקר ב'מקמאסטר', נועד לענות על כך, על ידי מציאת פרק הזמן הקצר ביותר של פרצי אימון אינטנסיבי, אשר יניב עדיין את התוצאות המבוקשות. לדבריהם הנכון הוא סדרות המבוססות על פרצים של דקה. עוד בונוס לשיטה זאת, לא מספיקים להיעשות רעבים.