בצפון "הקרוב" מצויות מגבנות בוטיק מעניינות. חג שבועות הוא זמן מצויין לבקר ולטעום
מאת יהושע בן-עזרא
חג השבועות הוא לגבי קהלים מסויימים 'חג מתן תורה'. בעבור קהלים אחרים חג שבועות הוא 'חג הביכורים' ו'עת קציר חיטים': וְחַג שָׁבֻעֹת תַּעֲשֶׂה לְךָ בִּכּוּרֵי קְצִיר חִטִּים וְחַג הָאָסִיף תְּקוּפַת הַשָּׁנָה: (שמות לד, כב). לכוּלֵי עמישראל, שבועות הוא חג מאכלי החלב ובעיקר גבינות. למה אוכלים בשבועות דברי חלב? כי המלה 'חלב' מוזכרת בפסוק נֹפֶת תִּטֹּפְנָה שִׂפְתוֹתַיִךְ כַּלָּה דְּבַשׁ וְחָלָב תַּחַת לְשׁוֹנֵךְ (שיר השירים ד, יא), ודי בכך.
חג השבועות חל בתקופה שבה מזג האוויר הינו אידיאלי לטיולים. טיול גבינות בשבועות, זהו דבר שפשוט מתבקש מעצמו. במשולש הגיאוגרפי תבור-כינרת-עמק בית-שאן יש מגבנות בוטיק המייצרות שלל גבינות ממכרות, בהן כאלו שזכו בפרסים וּבמֶדָליוֹת ואף מיוצאות לצרפת. טיול אליהן יהיה ברוח החג ובטעמיו.
חוות היצרנים – כפר קיש
החווה מציגה בגאווה את התוצרת החקלאית המקומית של המושב והגליל. במרפסת החווה, אל מול נוף גלילי, אפשר לֵיהנות מפלטת גבינות צאן, וללוות אותן ביינות הבית של משק בירגר. לרגל החג חוגגת 'חוות היצרנים' בכורה לשתי גבינות חדשות: 'ליאן' חצי קשה מחלב עזים בטעם מעודן, וגבינת ברי עם כמהין בטעמים עזים.
עוד אפשר ליהנות כאן מיין בוטיק, שמן זית, דבש טבעי, קונפיטורות מיוחדות, חליטות גליליות, וקרמיקה בעבודת יד וזה לא הכל. לצד אלה מוצגת בגלריית 'ריקשה' תערוכת פסיפס, רקמה, ותכשיטים מלאכת יד.
שעות פתיחה: החווה פתוחה לקהל הרחב בשישי-שבת ובחגי ישראל, 9:30-18:30. הכניסה חופשית. בימות החול יש לתאם מראש. אשר – 052-2506203 או באתר www.havat.co.il
שירת הרועים – כפר קיש
מחלבת בוטיק המייצרת גבינות קשות, חצי קשות וחצי רכות מחלב צאן – עזים וכבשים – מרכיבים טבעיים בלבד. הגבנית, מיכל מור מלמד, מייצרת את הגבינות בשיטות מסורתיות הנהוגות באירופה. היא התוודעה לעולם ייצור הגבינות באלפים הברניים (Bernese Alps) ומאז עבדה ולמדה במחלבות בארץ, בשוויץ, בצרפת ובאיטליה. אפשר לקנות את גבינותיה בחנות המחלבה בכפר קיש ובחנויות ברחבי הארץ.
מור מלמד, היא חברת כבוד בגילדת הגבנים העולמית, והוזמנה להשתתף ב'מונדיאל דה פרומאז" (mondiale du fromage) – אליפות העולם לגבינות שתיערך לאחר החג. במחלבה מייצרים 23 סוגי גבינה, חמש מהן עוטרו בְּמֶדָליוֹת. בין הגבינות המיוצרות במחלבה, 'מירב'- גבינה קשה מחלב כבשים בסגנון מאנצ'גו (Manchego), 'עין מודע' – גבינה קשה מחלב כבשים בסגנון פקורינו (Pecorino), 'עמק המעיינות' – גבינה קשה מחלב עזים בסגנון 'טום' (Tomme). בחנות אפשר לטעום ולשמוע הסברים מפי הגבנית. 'שירת הרועים' מספקת גבינות ויין לערבים פרטיים, כולל הדרכה ויעוץ מקצועי לארגון הערב.
שעות פתיחה: שישי-שבת, ערבי חג וחגים 18:00 – 10:00. מיכל – 052-2548052 ובאתר www.shiratroim.co.il. חנות המחלבה בכפר קיש, רחוב הברושים 3, משער המושב פנייה שלישית שמאלה.
עז עיז – מנחמיה, עמק המעיינות
רינת ואסף וגנפלד עברו לפני כעשור ממרכז הארץ לגליל בכדי להגשים חלום: לגדל עיזים ולגבן גבינות איכותיות.
החווה מציעה הפנינג שבועות באווירה כפרית בתאריכים 22-24/5/15. חוויה בחווה לכל הגילים, פעילות מהנה ליחידים, למשפחות ולקבוצות. סיור מודרך בדיר, האכלת עיזים וחליבתן, סדנת איך מכינים גבינה, אפיית פיתות בטאבון, שתיית שוקו מחלב עיזים, סיפורים ודוכני יוצרים ואמנים. הסבה במרפסת החווה מול הנוף עם מגוון גבינות ומוצרי משק.
שעות פתיחה : 10:00-17:00 . הפעילות בשעות במחזורים בשעות 10:00, 12:00, 14:00. ילד: 35 שקל, מבוגר – סיור וסדנת גיבון – 25 שקל.
החקלאי 22, מנחמיה. טל. 053-7292996. פייסבוק https://www.facebook.com/asisfarm?fref=ts.
ברקנית – מושב כפר יחזקאל
מיכל ואבינעם ברקין ייסדו את החווה, בסמוך לגלבוע, לפני כארבעים שנה, והיו החלוצים הראשונים לייסד מחלבה קטנה ומשפחתית, המייצרת גבינות צאן איכותיות. כיום גם ילדיהם עובדים במחלבה. ל'ברקנית' שמורה זכות ראשונים על החדרת גבינות הפרימיום הישראליות לשוק, וחינוך לגבינות מיוחדות מתוצרת הארץ.
הגַּבַּן הוא אבינעם שרכש את בסיס הידע שלו בצרפת. הוא מייצר בשיטות המסורתיות ומתגאה בייצור אותן גבינות מזה קרוב לארבעים שנה. גבינות 'ברקנית' נמנות עם מותגי הבוטיק המוכרים ביותר ומשווקות ברחבי הארץ. חנות המחלבה במשק פתוחה בסופי שבוע. שישי – 10.00-14.00, שבת – 10:00-16:00. אפשר לקנות ואפשר גם לשבת וליהנות מפלטת גבינות עם לחם וירקות ויין. אפשר לערוך במקום אירועים חגיגיים, ומפגשים באווירה אחרת, עד כ-35 איש. באלה אפשר, בתיאום מראש, לשלב ביקור במחלבה. מיכל ברקין 050-4492799, ובפייסבוק https://www.facebook.com/mbarkanit/timeline.